AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Μαΐ 2015

Επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών η Άλκη Ζέη

 

Σε επίτιμη διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών θα αναγορευτεί σε λίγες μέρες η σαμιακής καταγωγής συγγραφέας Άλκη Ζέη, έπειτα από πρόταση του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Α.Ε.Ι που εδρεύει στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί σε τελετή ανοιχτή σε όλους, την Τετάρτη 13 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.

Βροχή γίνονται οι διακρίσεις για την Άλκη Ζέη τα τελευταία χρόνια.  Το 2010, η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για το σύνολο του έργου της, το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κύπρου και το 2014 επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων.

Γεννημένη στην Αθήνα, η 90χρονη σήμερα Άλκη Ζέη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο Τμήμα Σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση, μαζί με τον σύζυγό της σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου και κατά την περίοδο της επταετίας στη Γαλλία. Επέστρεψε με το τέλος της δικτατορίας και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

"Σταθμός" στη νεώτερη λογοτεχνία για παιδιά και αξιολογημένο έως ένα από τα καλύτερα βιβλία για παιδιά στον κόσμο - το πρώτο της βιβλίο - "Το καπλάνι της βιτρίνας" (γραμμένο στην πρώην Ε.Σ.Σ.Δ) που μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες και βρίσκεται στην 49η έκδοση. Το βιβλίο εμπνέεται από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και αποτελεί σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία, καθώς είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές, στη δικτατορία του Ι. Μεταξά. Ακολούθησε "Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου", το 1971 (γραμμένο στη δεύτερη "εξορία" της στο Παρίσι) που βρίσκεται στην 61η έκδοση και έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της και τη συγγραφική της συγκρότηση αφηγείται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο "Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο" (Μεταίχμιο, 2013).