AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Μαΐ 2015

Ο καθηγητής Σ. Κριμιζής στηρίζει τη Σάμο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021


Ο Ακαδημαϊκός και παγκοσμίου φήμης καθηγητής Διαστημικής Φυσικής και Αστροφυσικής, Σταμάτης Κριμιζής, εκδήλωσε, μιλώντας στη Σαμιακή Τηλεόραση, την υποστήριξη του στην υποψηφιότητα της Σάμου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Ο κ. Κριμιζής πρόσφατα έλαβε μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον χώρο της Αεροδιαστημικής όταν του απονεμήθηκε στην Ουάσιγκτον το βραβείο Lifetime Achievement του Εθνικού Μουσείου Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ (Smithsonian Air and Space Museum) για τη συμβολή του στην επιστήμη του Διαστήματος, βρέθηκε το Σάββατο 16 Μαΐου στη Σάμο, στο πλαίσιο ομιλίας του για το Φεστιβάλ ΗΡΑΙΑ - ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ.
Δείτε τη δήλωσή του σχετικά με την υποψηφιότητα της Σάμου:

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί προηγουμένως ο μέντορας του κ. Κριμιζή James Van Allen (2006), καθώς και οι αστροναύτες John Glenn (2001) και Neil Armstrong (2004).

Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής γεννήθηκε στον Βροντάδο της Χίου το 1938, όπου και αποφοίτησε από το τοπικό Γυμνάσιο Αρρένων το 1956. Το ίδιο έτος πήγε στις ΗΠΑ και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου ολοκλήρωσε τη μεταπτυχιακή εξειδίκευσή του και τη διδακτορική του διατριβή. Εργάστηκε ως ερευνητής καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, ενώ το 1968 ηγήθηκε της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Μέγιστη είναι η συμβολή του στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ. Μάλιστα, προς τιμήν του, το 1999, η Διεθνής Αστρονομική Ενωση (IAU) ονόμασε με το όνομά του τον αστεροειδή 8323 Krimigis (1979 UH).

Το 2005 εξελέγη ακαδημαϊκός στην Ακαδημία Αθηνών στη νεοϊδρυθείσα έδρα "Επιστήμη του Διαστήματος" και έγινε πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007.

Από τον Δεκέμβριο 2006 έχει αναλάβει εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τίμησε στις 6 Απριλίου τον κ. Κριμιζή, για το συνολικό έργο του, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.