AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Μαΐ 2015

Πανηγυρίζει ο Άγιος Μακάριος Μύλων Σάμου στις 15-16/5


Το Σάββατο 16 Μαΐου θα εορτασθεί,  όπως κάθε χρόνο, στους Μύλους Σάμου και με επίκεντρο τον ενοριακό ναό του Αγίου Χαραλάμπους Μύλων η μνήμη του Αγίου Μακαρίου του Νοταρά, Αρχιεπισκόπου Κορίνθου (1731-1805).

Την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 7 μ.μ. θα ψαλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Την κυριώνυμο ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου στη Σάμο, Σάββατο 16 Μαΐου, θα ψαλεί στις 7 π.μ. ο Όρθρος και κατόπιν θα τελεσθεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Θα επακολουθήσει η Λιτάνευση της εφέστιας Ιεράς Εικόνος του θαυματουργού Αγίου και θα διανεμηθεί η πατροπαράδοτη γιορτή, σύμφωνα με τα παραδοσιακά σαμιακά έθιμα στις εορτές των Αγίων.   

Σε μικρή απόσταση από το γραφικό χωριό των Μύλων βρίσκεται και ο ιστορικός ναός του Αγίου με την πλούσια θαυματουργική παράδοση, ανεγερθείς από τον μοναχό Κωνστάντιο, πνευματικό τέκνο του Αγίου, μεταξύ των ετών 1820-1825, δηλαδή μόλις λίγα χρόνια μετά την οσιακή του κοίμηση. 

Λίγα λόγια για τον Άγιο Μακάριο τον Νοταρά

Ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς διήλθε τον 18ο αιώνα από την περιοχή των Μύλων Σάμου, προτού καταλήξει οριστικά στη μυροβόλο και αγιοτόκο Χίο, όπου και εκοιμήθη στις 17 Απριλίου 1805. Αναδείχθηκε Γενάρχης του Φιλοκαλισμού, φιλόστοργος ποιμενάρχης, φωτεινός ασκητής με χάρισμα θεοσημειών, ονομαστός αλείπτης νεομαρτύρων, πολύτιμος συγγραφέας ψυχοσωτήριων βιβλίων και θαυματουργός άγιος.










Πηγή: Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος, Εκπαιδευτικός