AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Μαΐ 2015

"Υπουργέ, δώστε τώρα λύση, να πληρωθούμε..."


Επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας απέστειλαν οι 47 ναυτεργάτες του "Μυτιλήνη", που είναι απλήρωτοι από τη NEL Lines και από τις 5 Φεβρουαρίου παραμένουν στο αγκυροβολημένο στο λιμάνι Καρλοβάσου, λόγω βλάβης, πλοίο. Από τις 19 Φεβρουαρίου είναι σε επίσχεση εργασίας, απαιτώντας να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα τους.

Όπως αναφέρουν στον Θοδωρή Δρίτσα, "παρ' όλες τις πιέσεις που έχουμε ασκήσει όλους αυτούς τους μήνες προς την εταιρεία και το υπουργείο (εμείς οι ίδιοι, τα σωματεία μας και οι συνδικαλιστικοί φορείς που μας στηρίζουν), εισπράττουμε την πλήρη αδιαφορία και την απαξίωση.

Όλους αυτούς τους μήνες που είμαστε απλήρωτοι, αλλά και αυτούς που κάνουμε επίσχεση εργασίας, τόσο εμείς, όσο και οι οικογένειές μας βογκάνε από την ανέχεια.

Πολλοί δεν έχουμε να πληρώσουμε ενοίκια και απειλούμαστε με εξώσεις, έχουμε δάνεια, παιδιά που σπουδάζουν ή πάνε σχολείο και δεν μπορούμε να τα βοηθήσουμε ούτε με ένα ευρώ, διότι η παιδεία δεν είναι δημόσια και δωρεάν.

Όλοι στις οικογένειές μας έχουμε άνεργους και απολυμένους και μόνο ο δικός μας μισθός συντηρούσε μέχρι τώρα τις οικογένειές μας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τις οικογένειες των γονιών μας. Πολλά μέλη των οικογενειών μας αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και εκεί τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα διότι πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού ούτε υγεία και πρόνοια δημόσια και δωρεάν υπάρχει που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Το ζήτημα είναι ότι όσο βαθιά και να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, η τσέπη μας είναι άδεια.

Ζητάμε άμεσα να αναλάβετε τις ευθύνες σας ως κυβέρνηση και ως υπουργείο και να δώσετε λύση στο πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας, τόσο εμάς των ίδιων, όσο και των συναδέλφων μας στα υπόλοιπα πλοία.

Δεν μας αρκούν τα ευχολόγια, οι μεγάλες κουβέντες, οι παρακλήσεις σας για υπομονή, αλλά ούτε και να σηκώνετε τα χέρια ψηλά. Εσείς είστε κυβέρνηση, εσείς απαιτούμε να μας λύσετε το πρόβλημα. Φτιάξτε ΤΩΡΑ νόμο που να επιβάλει στις εταιρείες την καταβολή των δεδουλευμένων μας. Μην υπερασπίζεστε άλλο με νόμους τα κέρδη των εφοπλιστών, όπως τόσα χρόνια έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μια ζωή έχουν λιώσει τα κορμιά μας στη δουλειά. Δεν ζητιανεύουμε. Θέλουμε αυτό που δουλέψαμε τίμια: τους μισθούς μας! Τα δεδουλευμένα μας! Είναι δικά μας λεφτά και όχι των εφοπλιστών.

Στα χρήματα των επιδοτήσεων που παίρνει η εταιρεία δεν υπάρχει έλεγχος που καταλήγουν. Μας λένε ότι είμαστε 430 ναυτικοί και έδωσαν από 1000 ευρώ στον καθένα. Έχουμε αμφιβολία ως προς τον αριθμό των ναυτικών γιατί γνωρίζουμε ότι οι ναυτικοί του πλοίου ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ και SPIRIT δεν πήραν από αυτά τα χρήματα. Αλλά και αυτοί να υπολογιστούν, 430 δεν βγαίνουν.

Η υποτιθέμενη εξυγίανση της εταιρείας που την απάλλαξε από το 80% των υποχρεώσεών της προς προμηθευτές, συνεργεία, δάνεια κλπ και η καταβολή του υπόλοιπου 20% με μακροχρόνιες δόσεις, έπρεπε να είναι μοχλός ανάπτυξης και εξυγίανσης της εταιρείας, αφού βλέπουμε τώρα ότι τα χρήματα των επιδοτήσεων, από δύο μόνο πλοία είναι πάρα πολλά. Πόσο μάλιστα πριν λίγο καιρό που είχε πέντε πλοία στις άγονες γραμμές. Εκτός των επιδοτήσεων υπήρχε και μεταφορικό έργο οπότε καταλαβαίνουμε ότι τα χρήματα ήταν πολύ περισσότερα.

Η δικαστική απόφαση που έβαλε την εταιρεία σε εξυγίανση έχει και ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η καταβολή των δεδουλευμένων στους ναυτικούς. Αυτά τα κοιτάει κανείς κ. Υπουργέ; Υπάρχουν νόμοι ή όχι; Η μη καταβολή του Δώρου του Πάσχα είναι ποινικό αδίκημα ή όχι κ. Υπουργέ;

Η μη τιμωρία (σύλληψη) του κ. Αβραντίνη, λόγω παρέλευσης της αυτόφωρου διαδικασίας, δείχνει μια ανοχή από μέρους σας. Και μη μας πείτε δεν τον βρίσκαμε και δεν τον συλλάβαμε. μετά από 15 μέρες ήταν στο υπουργείο. Δηλαδή τότε είχε δώσει το Δώρο Πάσχα;

Τον τελευταίο καιρό στο πλοίο αντιμετωπίζουμε βασικά προβλήματα διαμονής, καθώς και προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας. Κάθε τρεις και μία μένουμε χωρίς ρεύμα, αφού διαρκώς τα καύσιμα τελειώνουν. Αυτό εμπεριέχει κινδύνους για την ασφάλειά μας. Τα τρόφιμα έρχονται με το σταγονόμετρο και πάντα μετά από πίεση. Η καθαριότητα στο πλοίο είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα (καθαρός αέρας, καθαρά σεντόνια και πετσέτες κλπ). Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θέλουμε σταθερό και χωρίς προβλήματα ανεφοδιασμό του πλοίου με καύσιμα και τρόφιμα, όπως επιβάλλεται από τους όρους της επίσχεσης εργασίας. Απαιτούμε αν και εφόσον προκύψει άλλη φορά τέτοιο πρόβλημα να μας παραχωρείται δωμάτιο σε ξενοδοχείο καθώς και χρήματα για να μπορούμε να τρώμε. Είναι υποχρέωσή σας να εφαρμόσετε το νόμο υπέρ μας και να μην αφήσετε την εταιρεία να μας αφήνει στο έλεος.

Ξέρουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας! ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ για να δικαιωθούμε.

Ακόμη μια φορά σας καλούμε να δώσετε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ λύση. ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ!

Σας καλούμε να μας απαντήσετε τι πρόκειται να κάνετε
", γράφουν στην επιστολή τους οι ναυτεργάτες του "Μυτιλήνη".