AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Μαΐ 2015

Στηρίζουμε Σάμο για Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021!


Συλλογή υπογραφών για τη στήριξη της Σάμου ως Υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ξεκίνησε στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα συλλογής των υπογραφών,

"Η μάχη ξεκίνησε.. Πρέπει όλοι να είμαστε παρόντες…


Από το ιστορικό ακριτικό νησί μας, από το άκρο αυτό των ευρωπαϊκών συνόρων, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας σε πανευρωπαϊκό κέντρο, "υπενθυμίζοντας" στην Ευρώπη ότι στη Σάμο διασταυρώνονται οι βασικοί άξονες αυτού που νοούμε ως ευρωπαϊκό πολιτισμό, με τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα: η φιλοσοφία με τον Πυθαγόρα, η επιστήμη με τον Αρίσταρχο, η τεχνολογία με τον Ευπαλίνο. Στον τόπο όπου ο Πυθαγόρας έκανε λόγο για την αρμονία ως πηγή των πάντων, αναδεικνύουμε την αρμονία ως παράγοντα βασικό του ελεύθερου βίου, του διαλόγου, του αλληλοσεβασμού, της κατανόησης, της δημιουργικής συνάντησης ιδεών, εθνών και ανθρώπων.

Το Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού


Η πρότασή μας είναι το "Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού", ότι δηλαδή "άνθρωπος στο τετράγωνο + Δημιουργικότητα στο τετράγωνο οδηγούν σε Πολιτισμό στο τετράγωνο". Το τρίγωνο του Πυθαγόρα αναβαπτίζεται σε ένα τρίγωνο πολιτισμού, με άξονες τον άνθρωπο και τη δημιουργικότητα. Και εδώ, πρωτεύοντα και ενεργό ρόλο καλούνται να παίξουν οι ίδιοι οι άνθρωποι του νησιού μας. Οι ίδιοι οι πολίτες του, που γνωρίζουν τις ομορφιές κάθε γωνιάς του, την ιστορία κάθε πτυχής του, οι ίδιοι οι Σαμιώτες καλούνται να δείξουν στην Ευρώπη ολόκληρη ότι διαπνέονται από ένα συλλογικό όραμα και εμπνέονται από κοινούς στόχους.

Βρείτε περισσότερα για την προσπάθεια της Σάμου να είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 στη σελίδα Samos European City of Culture 2021 Candidate στο facebook, στο twitter: @samos2021 και στο e-mail: samosculture2021@gmail.com