AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Μαΐ 2015

"Κύριε πρωθυπουργέ, πείτε 'Όχι' στο ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων"


Την ακύρωση της "άκρως επιζήμιας για την οικονομία" δρομολογούμενης αποκρατικοποίησης των 14 περιφερειακών αερολιμένων, μεταξύ αυτών και της Σάμου, ζητούν εκ νέου, με ψήφισμά τους προς τον πρωθυπουργό, 161 θεσμικοί φορείς και συλλογικότητες, μέλη της "Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων".

Πιο αναλυτικά, από τη Σάμο ο Αλέξανδρος Σταθακιός - περιφερειακός σύμβουλος, ο Τάσος Κοζώνης - δημοτικός σύμβουλος, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υ.Π.Α, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου, ο Εμπορικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος συντάσσονται με τη γενικότερη τοποθέτηση για την άμεση αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων και την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους και ζητούν την κατάργηση του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.

Σε κοινό ψήφισμά τους που εστάλη στον Αλέξη Τσίπρα, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τους υπουργούς και τους βουλευτές, αναγνωρίζουν "τις υπέρμετρες πολιτικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση, έχοντας απέναντι την αδιάλλακτη πολιτική των χρηματοπιστωτικών μηχανισμών της Ε.Ε. και την αδίστακτη πρακτική των εγχώριων και  εξωχώριων υπερασπιστών του νεοφιλελεύθερου δόγματος της κερδοσκοπίας σε βάρος του ελληνικού λαού".

Τονίζουν, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι κρατικοί αερολιμένες βρίσκονται στις  νησιωτικές Περιφέρειες της Ελλάδας (Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δωδεκανήσου, Αιγαίου), "γεγονός που τους καθιστά άκρως αναγκαίους για την ενδοπεριφερειακή κοινωνική συνοχή, την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και την εθνική ασφάλεια.

Είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα  φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας-κερδοφορίας τους.

Επιπρόσθετα, θεωρούμε επιζήμια για την οικονομική εξέλιξη της χώρας τη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών. Αν σκεφτούμε ότι στις νησιωτικές περιφέρειες ο βαθμός εξάρτησης του Τουρισμού από τις αερομεταφορές ανέρχεται στο 78-86%, τότε εύκολα διαπιστώνουμε τον έλεγχο που μπορεί να επιβάλει στο τουριστικό κεφάλαιο το οποιοσδήποτε ιδιωτικό μονοπώλιο, εν προκειμένω της FRAPORT" σημειώνουν οι 161 φορείς και συλλογικότητες της "Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων
".

Όπως αναφέρουν, "το αδικαιολόγητο και αδιανόητο ξεπούλημα των αεροδρομίων αποτελεί την κόκκινη γραμμή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, των κινημάτων και των φορέων. Αυτών που στην πλειονότητά τους πίστεψαν και στήριξαν τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Οι συνέπειες από την υποθήκευση των κρατικών αναπτυξιακών μας υποδομών, θα είναι μη αναστρέψιμες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η σημερινή προοδευτική κυβέρνηση να χρεωθεί το βάρος αυτής της ιστορικής πράξης, με τη δικαιολογία της άσκησης ωμών εκβιασμών από τους δανειστές.

Ζητάμε να μην προβείτε σε μονομερείς ενέργειες εις βάρος της ρητά διατυπωμένης βούλησης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

Θεωρούμε θεσμική και ηθική υποχρέωσή μας, να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία του ελληνικού κράτους και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες για τον σκοπό αυτό
".