AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Μαΐ 2015

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Και η Πάτρα τίμησε την Άλκη Ζέη!


Σε επίτιμη διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύτηκε την Τετάρτη 13 Μαΐου η σαμιακής καταγωγής, αγαπημένη και πολυβραβευμένη συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και εφήβους, Άλκη Ζέη.

Το παρόν στην τελετή, στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, έδωσαν πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (μέλη Δ.Ε.Π, υπάλληλοι, φοιτητές), μικροί και μεγάλοι πολίτες της Πάτρας, προσωπικότητες του πνεύματος αλλά και μαθητές των σχολείων της περιοχής.

Την εκδήλωση προσφώνησαν η Πρύτανις του Πανεπιστημίου καθηγήτρια Β. Κυριαζοπούλου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών καθηγητής Χρ. Τερέζης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η-το Τμήμα που πρότεινε την επιτιμοποίηση της κ. Ζέη) καθ. Β. Κόμης.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δ. Πολίτης παρουσίασε το σύνολο του έργου και της προσφοράς τής κ. Ζέη.

Στην αντιφώνησή της, η τιμώμενη, συγγραφέας των βιβλίων "Το Καπλάνι της Βιτρίνας", "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου", "Ο Ψεύτης Παππούς", "Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" και "Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο", η δημιουργός του Κλούβιου και του Μπαρμπα-Μυτούση στο κουκλοθέατρο, μίλησε για τις περιπέτειες του λογοτεχνικού βίου και των βιβλίων της, που γράφτηκαν όλα "...με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο".

Στο τέλος της εκδήλωσης, συνομίλησε με το κοινό και με υπομονή υπέγραψε τα βιβλία που έφεραν μαζί τους μικροί και μεγάλοι θαυμαστές της!

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση!







 


Υπενθυμίζεται ότι το 2010 η Ακαδημία Αθηνών τίμησε την Άλκη Ζέη για το σύνολο του έργου της, το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ το 2014 επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων.
Ποια είναι η Άλκη Ζέη
 
Γεννημένη στην Αθήνα, η 90χρονη σήμερα Άλκη Ζέη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο Τμήμα Σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στην (τότε) Σοβιετική Ένωση, μαζί με τον σύζυγό της σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου και κατά την περίοδο της επταετίας στη Γαλλία. Με το τέλος της δικτατορίας, επέστρεψε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.


"Σταθμός" στη νεώτερη λογοτεχνία για παιδιά και αξιολογημένο έως ένα από τα καλύτερα βιβλία για παιδιά στον κόσμο - το πρώτο της βιβλίο - "Το καπλάνι της βιτρίνας" (γραμμένο στην πρώην Ε.Σ.Σ.Δ) που μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες και βρίσκεται στην 49η έκδοση. Το βιβλίο εμπνέεται από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και αποτελεί σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία, καθώς είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές, στη δικτατορία του Ι. Μεταξά. "Δεν ήξερα ότι έγραφα βιβλίο για παιδιά. Απλά, θέλησα να γράψω για τα παιδικά μου χρόνια στη Σάμο. Δεν ήξερα ότι έγραψα ένα ανατρεπτικό βιβλίο", είπε η κ. Ζέη κατά τη βράβευσή της στην Πάτρα.

Ακολούθησε "Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου", το 1971 (γραμμένο στη δεύτερη "εξορία" της στο Παρίσι) που βρίσκεται στην 61η έκδοση και έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της και τη συγγραφική της συγκρότηση αφηγείται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο "Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο" (Μεταίχμιο, 2013).

Φωτογραφίες: Πανεπιστήμιο Πατρών