AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Μαΐ 2015

Ξενοδόχοι της Σάμου: "Όχι στην αύξηση του Φ.Π.Α στα νησιά"


Κατά της αύξησης του Φ.Π.Α στα νησιά στο επίπεδο του 18 % τάσσονται οι ξενοδόχοι της Σάμου.

Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων του νησιού, "η αύξηση του Φ.Π.Α στα νησιά στο 18% μόνο πλήγμα στην οικονομία θα μπορούσε να προκαλέσει. 

Όχι μόνο λόγω του ότι οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στις υπηρεσίες θα ανέβαιναν κατακόρυφα αλλά αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωσης του αριθμού των τουριστών που θα επισκέπτονται τη χώρα μας, αφού θα πρέπει να πληρώνουν το επιπλέον Φ.Π.Α σε ότι αγοράσουν.

Την ίδια στιγμή που οι γείτονες ανταγωνίστριες αγορές όπως Τουρκία, Βουλγαρία, Κροατία έχουν αισθητά χαμηλότερες τιμές και πακέτα από την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που σαφώς τις καθιστά ελκυστικούς προορισμούς για τους τουρίστες, μιας και η οικονομική κρίση έχει ήδη πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

Ο τουρισμός είναι για την Ελλάδα η βαριά και ίσως πλέον η μοναδική βιομηχανία –όπως είθισται να λέγεται- και ο μοναδικός μέχρι στιγμής  τρόπος να αυξήσουμε το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα και να βγούμε από την κρίση. Χάρη στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μειώνεται το ποσοστό ανεργίας κατακόρυφα σε σχέση με τους χειμερινούς.

Ο μόνος τρόπος συνεπώς να εκμεταλλευτούμε τα έσοδα από τον τουρισμό είναι να τον προστατεύσουμε κάνοντας τις παροχές και τις υπηρεσίες μας ανταγωνιστικές όχι μόνο ως προς την ποιότητα αλλά και ως προς την τιμή. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και να γίνει δεκτό πως μια αύξηση του Φ.Π.Α θα ήταν απαγορευτική ειδικά την δεδομένη χρονική στιγμή που ήδη το πλήθος των τουριστών στη χώρα μας φαίνεται απογοητευτικό, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές του 2014.

Η Ένωση Ξενοδόχων Σάμου διαφωνεί με αυτήν την πρόταση αύξησης του Φ.Π.Α στα νησιά και καλεί τους αρμοδίους να στηρίξουν αυτήν την άποψη, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει ανταγωνιστική στις αγορές και πρώτη σε προτίμηση επισκεπτών τα επόμενα χρόνια".