AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Μαΐ 2018

Γαλάζιες σημαίες σε δύο παραλίες της Σάμου!

Φωτογραφία του Στέλιου Δεμερτζή από την παραλία Γλυκόριζα

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στην Ελλάδα, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών. Με 519 βραβευμένες ακτές και 12 μαρίνες, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Δύο παραλίες της Σάμου τιμήθηκαν με γαλάζια σημαία.

Πρόκειται για τις παραλίες Δόρυσσα/Ποτοκάκι και Γλυκόριζα, που πήραν για άλλη μία χρονιά τη γαλάζια σημαία.

Φωτογραφία του My Samos Blog από την παραλία Δόρυσσα/Ποτοκάκι

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12 % των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε και φέτος, με 89 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλον τον κόσμο.

Τι είναι η "Γαλάζια Σημαία"

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν  όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ, www.eepf.gr), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που το 2016 έκλεισε 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com


Επισκεφτείτε τη Σάμο!

Advertisement