AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Μαΐ 2018

Καλογήρου: Να παρέμβει το ΣΑΣ για τη μείωση δρομολογίων στη γραμμή της Σάμου

Φωτογραφία αρχείου

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), στον Πειραιά, συμμετείχε την Τρίτη η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου. Έθεσε το θέμα της "μη αποδεκτής" μείωσης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών της Π. Ε. Σάμου με τον Πειραιά, δεδομένου ότι δεν θα εξυπηρετεί φέτος το νησί η Blue Star Ferries, ζήτησε παρέμβαση του Σ.Α.Σ. για ομαλοποίηση της κατάστασης, ενώ τόνισε ότι ούτε και αυξήσεις ναύλων θα γίνουν αποδεκτές.

Πιο αναλυτικά, η περιφερειάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Για μας τους νησιώτες η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι δημόσιο αγαθό και απαραίτητος όρος για την οικονομική και τουριστική επιβίωσή μας. Εάν συνυπολογίσει κανείς και τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και της επερχόμενης αύξησης του ΦΠΑ, οποιαδήποτε μεταβολή με μείωση δρομολογίων, αποκλεισμούς νησιών, αλλά και λιμανιών, τόσο τη θερινή, όσο και τη χειμερινή περίοδο, δεν είναι αποδεκτή, καθόσον θα επιβαρύνει μία ήδη δύσκολη κατάσταση.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η μοναδική Περιφέρεια όπου αποκλειστικά εκτελούν δρομολόγια σύνδεσης των νησιών μας με τον Πειραιά και το Λαύριο οι δύο εταιρείες «Hellenic Sea Ways» και «Blue Star Ferries». Μέχρι σήμερα λειτουργούσε ο ανταγωνισμός, έστω και με τις δύο μόνο αυτές εταιρείες, και υπήρχε σχετικά επαρκής κάλυψη των ακτοπλοϊκών αναγκών των νησιών σε ολόκληρη τη δρομολογιακή περίοδο.

Η εξαγορά της «Hellenic Sea Ways» από την «Άττικα Συμμετοχών», που πρόσφατα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας στους φορείς, αλλά και στους κατοίκους των νησιών μας. Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, όπου η «Blues Star Ferries» δεν θα εκτελέσει φέτος τα τρία εβδομαδιαία δρομολόγια που εκτελούσε απευθείας από τον Πειραιά για τη Σάμο, υπάρχει έντονη ανησυχία, δεδομένης της ποσοτικής μείωσης των δρομολογίων, αλλά και της ποιοτικής.

Επιπλέον, η εταιρεία αυτή δεν θα εκτελέσει τις τρεις προσεγγίσεις από Σάμο για Κω και Ρόδο σε επέκταση του δρομολογίου της, συνδέσεις που ήταν και οι μοναδικές με οχηματαγωγό πλοίο που εξυπηρετούσε όχι μόνο τη Σάμο, αλλά και ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο. Το γεγονός αυτό, συνδυαζόμενο με τις καλές προοπτικές που υπάρχουν για την προσεχή τουριστική περίοδο, επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και δεδομένου και του ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον από άλλη ναυτιλιακή εταιρεία για δρομολόγηση πλοίου στα νησιά μας, επισημαίνουμε την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται και ζητούμε από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την κατ’ αρμοδιότητα παρέμβασή του.

Σε καμιά περίπτωση, επίσης, δεν θα γίνουν δεκτές εν ονόματι του όποιου ορθολογισμού και μεγιστοποίησης του κέρδους, αυξήσεις ναύλων άμεσες ή και έμμεσες.

Το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και κάθε αρμόδια αρχή, οφείλει να προστατεύσει την ομαλή ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών μας και να επιδιώξει τη δημιουργία ανταγωνισμού με τον αποκλεισμό καταστάσεων ολιγοπωλίων ή και μονοπωλίων" υπογράμμισε η Χριστιάνα Καλογήρου.

Αρχική δημοσίευση: My Samos Blog, http://my-samos.blogspot.com