AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Νοε 2015

ΒΙΝΤΕΟ: Η πρώτη μαζική αναχώρηση μεταναστών μετά την απεργία στα πλοία


Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής με το πλοίο "Νήσος Ρόδος" από το λιμάνι Μαλαγαρίου Σάμου προς τον Πειραιά μετά τη λήξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Στο μεταξύ, την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις ημέρες αυτές περιγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) για τους Πρόσφυγες.

Στο παρακάτω βίντεο του χρήστη Gabi Noah στο YouTube φαίνεται η βιασύνη με την οποία οι πρόσφυγες εισέβαλαν στο πλοίο "Νήσος Ρόδος", έπειτα από την αγωνιώδη αναμονή αρκετών ημερών στο λιμάνι:



Οι 817 αλλοδαποί που αναχώρησαν από τη Σάμο, μαζί με άλλους 15 από τη Χίο, έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στον Πειραιά.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, "Στη Σάμο, οι καλές καιρικές συνθήκες και η ήρεμη θάλασσα είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο των αφίξεων την Πέμπτη. 

Εκτιμάται ότι έφτασαν στο νησί περίπου 900 άνθρωποι -κυρίως Σύροι. Μαζί με αυτούς ο συνολικός προσφυγικός και μεταναστευτικός πληθυσμός που περιμένει στο νησί εκτιμάται (την Παρασκευή) ότι φτάνει τις 3.500. Υπάρχουν ελλείψεις στα καταλύματα. 

Ορισμένοι άνθρωποι μένουν στο Κέντρο Ταυτοποίησης, ενώ περίπου 2.500 άνθρωποι βρίσκονται στον χώρο του λιμανιού, όπου οι πιο ευάλωτοι κοιμούνται σε 16 κοντέινερ που έχουν φέρει οι τοπικές Αρχές. 

 Πολλοί νεοαφιχθέντες έχουν τοποθετήσει τις δικές τους σκηνές στο λιμάνι, ενώ άλλοι κοιμούνται στον δρόμο ή σε υποστρώματα που παρέχει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

Ο υπερσυνωστισμός κάνει τη διανομή βοήθειας πιο δύσκολη, ωστόσο η Ύπατη Αρμοστεία εντοπίζει τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες και διευκολύνει την καταγραφή. 

Η διανομή φαγητού γίνεται από τον δήμο, τον στρατό, μια ΜΚΟ και από εθελοντές. Η Ύπατη Αρμοστεία συνεισφέρει διανέμοντας ενεργειακές μπάρες".