AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Μαρ 2017

Το Ευπαλίνειο Όρυγμα παραδίδεται ολοκληρωμένο την Πέμπτη 2/3


Την Πέμπτη 2 Μαρτίου θα γίνει στο Πυθαγόρειο Σάμου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, η τεχνική παράδοση του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου, το οποίο αποκαταστάθηκε, συντηρήθηκε και αναδείχθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

Από τις αρχές Απριλίου θα είναι έτοιμο να ανοίξει και να αποδοθεί στο κοινό. Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες τεχνικό επίτευγμα του 6ου π.Χ. αιώνα, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πηγή: Briefingnews.gr

Τι είναι το Ευπαλίνειο Όρυγμα*

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά θαύματα της αρχαιότητας, υδραγωγείο της αρχαίας πόλης Σάμου, το οποίο ο Ηρόδοτος ονομάζει "αμφίστομον όρυγμα". Πρόκειται για μία σήραγγα μήκους 1.036 μ. που ξεκινά από την βόρεια πλαγιά του όρους Κάστρου και καταλήγει στη νότια. 

Βρίσκεται 55 m επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και 180 m κάτω από την κορυφή του βουνού. Το πραγματικό όρυγμα έχει διαστάσεις 1,80 x 1,80 m. Μέσα στο όρυγμα και σε βάθος 2 - 9 m υπάρχει το κανάλι με τον αγωγό που μετέφερε το νερό στην πόλη. Έχει δύο φάσεις:

α) την αρχαϊκή, με πολυγωνικό σύστημα και οξυκόρυφη απόληξη και

β) τη ρωμαϊκή, στεγασμένη με καμάρα.

Ήταν έργο του μηχανικού Ευπαλίνου, γιου του Ναυστρόφου από τα Μέγαρα. Χρονολογείται στα 550 π.Χ, επί τυραννίας Πολυκράτους. Ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, όπου εργάσθηκαν Λέσβιοι αιχμάλωτοι και η κατασκευή του οποίου διήρκεσε δέκα χρόνια.

Πηγή: Πληροφοριακός Κόμβος "ΟΔΥΣΣΕΑΣ" του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Ευπαλίνειο Όρυγμα.

Στη συνέχεια παρακολουθήστε ένα βίντεο για το πώς κατασκευάστηκε το Ευπαλίνειο Όρυγμα (For the video with English audio click here):

Important note for Google Translate users: 
To watch this video please return to the original (untranslated) version of this post.