AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Μαρ 2017

104 χρόνια από την πρώτη άφιξη του ελληνικού στρατού στη Σάμο


Εκατόν τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 2 Μαρτίου, από την άφιξη του ελληνικού στρατού στη Σάμο, η οποία σήμανε την οριστική ενσωμάτωση του νησιού στο ελληνικό κράτος.

Παρά την πανηγυρική ανακήρυξη της Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου 1912, η επίσημη αναγνώριση αυτής της πράξης δεν είχε γίνει άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι ξένες δυνάμεις, λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων, δεν αποδέχτηκαν το επαναστατικό καθεστώς και την Ένωση.

Χρειάστηκε να γίνουν πάνδημα συλλαλητήρια στην κυρίως Ελλάδα προκειμένου να στείλει η κυβέρνηση στις 2/3/1913 στη Σάμο το θωρηκτό "Σπέτσαι" να συνοδεύσει το εμπορικό "Θεσσαλία" με δύο λόχους στρατού για να καταλάβουν τo νησί.

Το θωρηκτό "Σπέτσαι"

Ήταν Σάββατο, παραμονή της Ορθοδοξίας, όταν τα πλοία αγκυροβόλησαν στο λιμάνι του Βαθέος και παράλληλα περιπολούσαν ανοιχτά στο πέλαγος τα αντιτορπιλικά Νίκη και Βέλος που είχαν φτάσει από τη Χίο. Με εκδηλώσεις ενθουσιασμού γίνεται δεκτός ο ελληνικός στρατός. Ώρα δοξολογίας ορίστηκε η 1 μ.μ. στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Η ενσωμάτωση πια της Σάμου με την κορμό του ελληνικού έθνους, η οποία φάνταζε ως μακρινό όνειρο, ήταν πλέον πραγματικότητα.

Πηγή: Κείμενο στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού