AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Μαρ 2017

Η εκδήλωση της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης


Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Οι εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και οι κίνδυνοι για την Ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών της περιοχής".

Στην εκδήλωση στην αίθουσα του Δήμου Σάμου, που άνοιξε με σύντομο καλωσόρισμα η πρόεδρος της Επιτροπής, Ρούλα Στεφανάκη, ομιλητής ήταν ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ο οποίος έκανε μια εμπεριστατωμένη όσο και κατανοητή περιγραφή "της παγκόσμιας κατάστασης, της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει, των ανταγωνισμών για την κυριαρχία σε παλιές και νέες πλουτοπαραγωγικές περιοχές (π.χ. Ανταρκτική) και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για μια γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη".

Ιδιαίτερα στάθηκε στον ευαίσθητο χώρο του τόξου από τη Βαλτική, τη Μέση Ανατολή έως τη Βόρεια Αφρική, όπου βρίσκονται ανοικτά τα θερμά μέτωπα της Ουκρανίας, της Συρίας, της Υεμένης και της Λιβύης, τονίζοντας τη διαμάχη παλιών και νέων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με στόχο "να εξασφαλίσουν «ζωτικό χώρο» για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων τους στην εξόρυξη και στη μεταφορά των υδρογονανθράκων".

Ειδικότερα για το Αιγαίο ο ομιλητής τόνισε ότι "οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης Ερντογάν από τη μια και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την άλλη, έχει το ίδιο κίνητρο: Τα συμφέροντα ισχυρών μερίδων της άρχουσας τάξης των δύο χωρών που στη περιοχή ενδιαφέρονται αφενός για τον υποθαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου, αφετέρου για τους σημαντικούς θαλάσσιους δρόμους μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου στη περιοχή με τις συνεχείς παραβιάσεις της τουρκικής κυβέρνησης και το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης δεν πρέπει να υποτιμάται. Η παρουσία  του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με το πρόσχημα της μείωσης των προσφυγικών ροών εντείνει ακόμη περισσότερο αυτές τις ανησυχίες αφού ως γνωστόν δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των κρατών – μελών του και έχει έρθει εδώ ως τοποτηρητής  του μοιράσματος του ενεργειακού πλούτου μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων των ισχυρότερων κρατών-μελών του".

Ο Νίκος Παπαναστάσης ξεκαθάρισε ακόμη μια φορά τη θέση της ΕΕΔΥΕ, του φιλειρηνικού – αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος, ότι "σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ελλάδας, η θέση μας είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και η περιφρούρηση των εθνικών δικαιωμάτων του λαού μας, αλλά ως εκεί. Καμιά στήριξη σ’ αυτούς που οδηγούν στο πόλεμο για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ο ελληνικός λαός, όπως και ο τουρκικός λαός, όλοι οι λαοί πρέπει να απαλλαγούν το γρηγορότερο από την εξουσία μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών και να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ειλικρινή ειρήνη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία".

Μετά τη ομιλία του εκπροσώπου της ΕΕΔΥΕ ακολούθησαν ερωτήσεις- τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους.