AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Μαρ 2017

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η σαμιώτικη κουζίνα στη Σουηδία!

Φωτογραφίες της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Ικαρίου

Μια πανδαισία σαμιώτικων γεύσεων παρουσιάστηκε στο food show της πρόσφατης τουριστικής έκθεσης "'Mediterranean Panorama 2017" στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Αρισμαρί και δάκρυα σταφυλιού, μυρωδάτο μέλι από τον ορεινό όγκο της «Αμπέλου», αγνό ελαιόλαδο, καρύδια και σταφίδες, βότανα και ξεραμένα σύκα, πετιμέζι και ξύδι, άγριες «μανίτες», σπανάκι και σέσκουλα, τοματάκια «μπουρνελάκια»,  παξιμαδάκια όλο γεύση και νοστιμιά, το φημισμένο «γλυκανισάτο» ούζο και το παγκοσμίως γνωστό σαμιώτικο κρασί, γέμισαν το «κέρας της Αμάλθειας» που ταξίδεψε στη Στοκχόλμη κατά τη διάρκεια της έκθεσης Mediterranean Panorama 2017.

Τη σαρωτική παγκόσμια τάση της σύνδεσης της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς ενός τόπου με την ισχυροποίηση και διεύρυνση της τουριστικής του προβολής ακολούθησε και ο Δήμος της Σάμου, περιλαμβάνοντας στην ομάδα εκπροσώπησης τον executive chef, Βαγγέλη Μπιλιμπά. Με πηγή έμπνευσης τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα, ο σεφ δημιούργησε και παρουσίασε 10 διαφορετικά πιάτα δημιουργικής εκδοχής της σαμιακής κουζίνας:

Κριθαρώτο με γαρίδες και ούζο Σάμου, σαφράν και απαλά αρώματα δυόσμου -χοιρινό φιλέτο σβησμένο με ξηρό σαμιώτικο κρασί («Ψηλές Κορφές»), σύκα,«μανίτες» και ντόπιο τυρί - αρνάκι μαγειρεμένο με σαμιώτικο γλυκό κρασί 6ετούς παλαίωσης, μαζί με πολύχρωμες πιπεριές, σταφύλι Σάμου και αρισμαρί – μύδια μαριναρισμένα με ημίξηρο σαμιώτικο κρασί, σπανάκι και μυρωδικά – παξιμάδι σαμιώτικο (ντάκος) σε μπάνιο από το φημισμένο διεθνώς σαμιώτικο Vin Doux, σέσκουλα, φέτα, μπουρνελάκια (τοματάκια) και κρέμα από ντόπιο εκλεκτό λάδι και πετιμέζι - ρυζότο γαρίδας με κουρκουμά, μέντα και σάλτσα από σαμιώτικο μέλι - κοτόπουλο φιλέτο με κρυσταλίνα μήλου, δάκρυα σταφυλιού και κάρυ - τυλιχτό λουκάνικο με αρωματική σάλτσα από τοματάκια Σάμου και καυτερή πιπεριά, σβησμένο σαμιώτικο κρασί - μύδια «μεθυσμένα» από το γλυκανισάτο σαμιώτικο ούζο, μαζί με τοματάκι, βασιλικό και φέτα - χοιρινά φιλετίνια με μέλι, λάδι, αρωματικά βότανα Σάμου και ημίξηρο σαμιώτικο κρασί.



















Οι εμπνευσμένες αυτές συνταγές παρουσιάστηκαν σε ένα απολαυστικό διήμερο food show που περιλάμβανε και γευστική δοκιμή (food taste) για κάθε μία από αυτές και για πλήθος επισκεπτών, πράγμα που προκάλεσε ένθερμα επαινετικά σχόλια.

Το Σαμιακό περίπτερο στη Σουηδία επισκέφθηκαν εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων  αλλά και μεγάλος αριθμός Ελλήνων που ζουν στη Σουηδία, ενώ συγχαρητήρια για την καινοτόμα παρουσίαση έδωσαν:

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σκανδιναβικών χωρών κ. Κλεόπα, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σουηδία, Δημήτριος Τουλούπας, ο προϊστάμενος ΕΟΤ Σκανδιναβικών χωρών και Βαλτικής, Παύλος Μούρμας, η υπεύθυνη Πολιτισμού της Σουηδικής Πρεσβείας, Margaret Mellberg, η Yπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σουηδία, Νίκη Ψυχάρη, ο Γενικός Διευθυντής της Air Tours Sweden,  Synove Halvorsen, η Senior Manager της ΤUI για την Ελλάδα, Johanna Strand, ο διευθυντής του “Wines and More”, Δημήτρης Αναστασιάδης, και πλήθος επιχειρηματιών και τουριστικών πρακτόρων ενώ έγιναν δημοσιογραφικές αναφορές και ρεπορτάζ από Ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τον CEO της North Events και υπεύθυνο διοργάνωσης, κ. Λεωνίδα Μπαμπάνη, πάνω από 13.000 άτομα επισκέφθηκαν τη Mediterranean Panorama Stockholm 2017, ήτοι 2.000 περισσότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή.

Σημειώνεται ότι, στην έκθεση αυτή που είχε ως κεντρικό πυλώνα την Ελλάδα και υποστηρίχθηκε δυναμικά από όλους τους μεγάλους tour operators των Σκανδιναβικών χωρών, διοργανώθηκε μια άκρως αποδοτική συνάντηση b-to-b όπου και τέθηκαν οι βάσεις για ανάπτυξη συνεργειών που σχετίζονται με εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως οινογευσία, γαστρονομία, ξενάγηση σε ορεινούς αμπελώνες και στο Μουσείο Οίνου, αναρρίχηση και πεζοπορικές διαδρομές, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, επισκέψεις σε εκκλησίες και μοναστήρια κ.α.

Κείμενο και φωτογραφίες της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Ικαρίου