AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Μαρ 2017

Σεβαστάκης: "Ψεύδη και αλήθειες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Σάμο"


Θέση «με αφορμή τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών και για να αποκατασταθεί η αλήθεια» πήρε ο βουλευτής Σάμου Δ. Σεβαστάκης. Προηγήθηκε η κλήση του εκπροσώπου της Επιτροπής Κατοίκων Σάμου Γ. Βέττα στην τοπική Αστυνομική Διεύθυνση για εξηγήσεις, μετά από καταγγελία του βουλευτή σχετικά με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Κυριακή στο γραφείο του.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σεβαστάκης αναφέρει:

"1) Ο βουλευτής δεν έχει καμιά σχέση με οποιαδήποτε απαγόρευση συγκέντρωσης ή την περιστολή της ελευθερίας πολιτικής έκφρασης οποιουδήποτε πολίτη, εντός των πλαισίων της δημοκρατίας μας. Αντίθετα είναι επείγον όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να βρουν τον κοινό βηματισμό που στερεώνει τη δημοκρατία μας.

2) Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανακοίνωση της «Επιτροπής Κατοίκων Σάμου», έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Χωρίς να έχει ποτέ υποβληθεί στο γραφείο ή στον ίδιο κανένα απολύτως αίτημα συνάντησης, συζήτησης, συνεργασίας κ.λπ. (όπως κατά πάγια τακτική συμβαίνει), αναρτήθηκε-κοινοποιήθηκε μια ανακοίνωση της εν λόγω ‘επιτροπής’ με τη μορφή του τελεσίγραφου, σύμφωνα με την οποία, εάν ο βουλευτής δεν έρθει την Κυριακή 12/3 στη συγκέντρωση ή/και δεν είναι στο γραφείο του, ‘θα γίνει η επί αορίστου χρόνου κατάληψη των γραφείων του’.

Δηλαδή, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν γίνει δυνατή η συνάντηση, χωρίς να εξετάζεται το πρόγραμμα συναντήσεων του βουλευτή με φορείς και πολίτες τη συγκεκριμένη ημέρα, και γενικώς χωρίς να υπάρχει η ελάχιστη διερώτηση για προγράμματα, εργασίες, δεσμευτικές υποχρεώσεις που αφορούν όλο τον νομό, όπως εν προκειμένω η προγραμματισμένη επίσκεψη και εργασία στην Ικαρία.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τη ‘δημοκρατική’ και ‘αγωνιστική’ ανακοίνωση, η κατάληψη του βουλευτικού γραφείου θα γίνει σε κάθε περίπτωση που δεν πειθαρχήσει ο βουλευτής στις αξιώσεις της εν λόγω ομάδας, που τελικά όπως φαίνεται δεν είναι ούτε ακομμάτιστη, ούτε ανεξάρτητη….

Τα πράγματα όμως είναι καιρός να μπουν στη θέση τους:

-Όποτε έχουν ζητηθεί συναντήσεις με πολίτες, φορείς, συλλογικότητες, μέσα από την τυπική, καθιερωμένη και επί της αρχής δέουσα επικοινωνία με το γραφείο του βουλευτή και με τον ίδιο, αυτές πραγματοποιούνται, όπως εξάλλου πρέπει να γίνεται στα πλαίσια της εμπεδωμένης συνεργασίας. Εξάλλου αυτό συμβαίνει κάθε εβδομάδα επί δύο και πλέον χρόνια, ανελλιπώς, άοκνα και με συνέπεια, κάτι που ενδεχομένως δεν είναι τόσο ‘θεαματικό’ ή κάποιους μάλιστα να τους ενοχλεί.

Ο  βουλευτής στα πλαίσια του έργου του, νομοθετικό, εργασία στις Επιτροπές της Βουλής στις οποίες συμμετέχει, εργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για θέματα Παιδείας, Έρευνας, Καινοτομίας, Πολιτισμού, στην οποία και προΐσταται, συνεργασία με τους υπουργούς για τα θέματα που αφορούν τον νομό Σάμου, προβαίνει σε συναντήσεις, συζητήσεις με οποιονδήποτε πολίτη και φορέα επί οποιασδήποτε θεματολογίας, ακόμα και αν αυτή έχει πολλαπλώς καλυφθεί και απαντηθεί εξαντλητικά.

Επίσης, επί δύο και πλέον έτη έχει εμπεδωθεί με κάθε ευκαιρία η συζήτηση και η συνεργασία δημοκρατικά, με επιχειρήματα, χωρίς κομματικές ή ιδεολογικές διακρίσεις, όπως εξάλλου αποδεικνύουν ο ήπιος λόγος και η χαμηλών τόνων κοινωνική συμπεριφορά που έχει ο ίδιος ο βουλευτής, αλλά και επιβάλλει ως τρόπο διαφωνίας ή πολιτικής αντιμαχίας.

Επομένως παραμένει ανεξήγητη ενέργεια  μια ανάρτηση με ευρεία διασπορά και πρό(σ)κληση με τη μορφή απειλής. Αυτό κρίνεται αντιδημοκρατικό, μη νόμιμο και απαράδεκτο. Και ως συμπεριφορά και βούληση πρέπει να μας προβληματίζει όλους.

Η άμυνα απέναντι σε απειλή είναι ο Νόμος. Προς τούτο λοιπόν εστάλη στην Εισαγγελία Σάμου επιστολή  με την έκφραση ανησυχίας για την απαράδεκτη, μη σχετιζόμενη με οποιαδήποτε στοιχειώδη, πολιτική πρακτική, απειλή κατάληψης, αλλά και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κοινωνικής ειρήνης με αιχμή το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Ένα πολύ σύνθετο ζήτημα για το οποίο ο βουλευτής έχει πάρει επανειλημμένως σαφή θέση και μάλιστα χωρίς να υπολογίζει πολιτικά κόστη, όπως έδειξε και με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή και το οποίο διακινήθηκε ευρέως.

Εκφράστηκε η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια αναταραχής και βλάβης της κοινωνικής ειρήνης μέσα από τη διασπορά ποικίλων φημών, που καθιστούν την κοινωνία όμηρο και δεν επιτρέπουν τη συντεταγμένη συνεργασία και προώθηση έργων ανάπτυξης που αφορμούν από την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις λαϊκές ανάγκες, για τα οποία ο βουλευτής προσωπικά έχει τη βούληση να προωθήσει.

Επιμένουμε στην αλήθεια:
Καμιά σχέση δεν έχει η παρέμβαση του γραφείου του βουλευτή με τα διακινούμενα ψεύδη, όπως αυτά που σχετίζονται με ερωτήματα του τύπου ‘ποιος κρύβεται πίσω από ποιον’, ‘άσκηση απαγόρευσης συγκέντρωσης’, ‘υποβολή μήνυσης’ , ‘καταγγελία’ κλπ κλπ.

Εξάλλου οι πολιτικές ταυτότητες και η πολιτική κάλυψη αποκαλύπτονται  μετά από συγκεκριμένη ανακοίνωση πολιτικού κόμματος, που φωτίζει ποιοι υποκινούν καταστάσεις και όχι πάντως κάποιοι ‘μοναχικοί’ ή ‘γραφικοί’.

Ουδόλως ενδιαφέρουν οι ανασφάλειες και οι επιδείξεις εξουσίας από οποιονδήποτε. Αυτό εξάλλου είναι κάτι παραπάνω από γνωστό και αποδεικνύεται από τη μακρόθυμη συμπεριφορά  απέναντι σε συστηματικούς υβριστές τόσο του προσώπου του βουλευτή, όσο και του έργου, αλλά και του θεσμού που αυτός εκπροσωπεί.

Από τις πρώτες μέρες της εκλογής του, ήδη από το Φεβρουάριο του 2015, υπάρχει μια μικρή, μόνιμη ομάδα υβριστών με συγκεκριμένη στόχευση, η οποία ωστόσο ποτέ δεν παρέθεσε το παραμικρό επιχείρημα, παρά μόνο εξαπέλυε και εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις και προσβολές.

Ουδέποτε ο βουλευτής ασχολήθηκε, απάντησε, πήρε μέτρα κλπ., ακόμα και όταν πάρα πολλοί συμπολίτες αγανακτούσαν και αυτοί με όσα γράφονταν.

Όμως:
Όταν  υπάρχει απειλή, τότε υπάρχει ο νόμος. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η καταφυγή στη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδης κανόνας που εξασφαλίζει το δημοκρατικό δικαίωμα και περιφρουρεί πολιτικές ταυτότητες και πολιτισμένες συμπεριφορές.

Η δικαιοσύνη και η δημοκρατία είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες και αυτό είναι επίσης αδιαπραγμάτευτο και πρέπει να εμπεδωθεί από όλους.

Τα βασικά και τα σημαντικά:

Προ λίγων ημερών έγινε η παραλαβή από την Υπουργό Πολιτισμού κα Κονιόρδου, του σημαντικού αναπτυξιακού και αρχαιολογικού έργου που αφορά στο Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, το οποίο μπορεί να απογειώσει τουριστικά τη Σάμο. Ένα έργο για το οποίο συνέβαλε μια σειρά από πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες  τόσο του νησιού μας όσο και των εμπλεκόμενων υπουργείων και κυβερνήσεων (οι κ.κ Σηφουνάκης, Σουφλιάς, Θαλασσινός, Βαρδίκος, Κάρλας, Σοφούλης, το Ίδρυμα Δημητρίου κ.α.) ολοκληρώθηκε επί των δικών μας ημερών, ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το έργο είναι ένα από αυτά που δρομολογούνται για την ενίσχυση της ταυτότητας και της προβολής και ενδυνάμωσης του οικονομικού και πνευματικού προφίλ του τόπου μας.

Πρωτοβουλίες και εργασίες οι οποίες έχουν δρομολογηθεί και δουλεύονται με προσοχή πρόκειται να ανακοινωθούν και το επόμενο διάστημα:

-Επιγραμματικά να αναφέρουμε το έργο που τελείται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπλαση και επέκταση του Πανεπιστημίου στη Σάμου. Είναι ένα έργο που στοχεύει στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού πρόσημου για όλο το νησί και στην προσέλκυση διεθνών συνεργασιών. Όπως επίσης στοχεύει στον εμπλουτισμό και με άλλα πανεπιστημιακά τμήματα  στο νησί. Στοχεύει και σε μια συντεταγμένη οικιστική και αρχιτεκτονική ανάπλαση, κάτι που θέλει όλη η κοινωνία της Σάμου.

-Μέσα στο 2016 ολοκληρώθηκε και ψηφίστηκε σχέδιο νόμου για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Ίδρυση ερευνητικών κέντρων στην περιφέρεια. Στόχος μας να καταστεί η Σάμος  ερευνητικός κόμβος, κάτι που θα προέλθει κατόπιν σύμπραξης με την τοπική ιδιωτική πρωτοβουλία με προφανή οφέλη για την τοπική οικονομία και νέες θέσεις εργασίας. Η κατάθεση  προτάσεων  φορέων, ιδιωτών, τοπικών ομάδων επιστημόνων και επενδυτών είναι απαραίτητη, ώστε να προωθήσουμε τα σχέδιά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

-Το 2016 ψηφίστηκε ακόμα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη στο νομό μας: Πρόκειται για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Σε αυτόν καταφέραμε να εντάξουμε τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους σε ειδικό αναπτυξιακό καθεστώς με καλύτερες χρηματοδοτήσεις και εντός ενός πιο προνομιακού πεδίου για επενδύσεις. Εδώ η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι σημαντική.

-Νέα προγράμματα και επιδοτήσεις για νέους αγρότες, μικρές συμπράξεις αγροτών και χρηματοδοτήσεις νέων ή/και σπάνιων καλλιεργειών ‘τρέχουν’ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και εδώ χρειάζεται να υπάρχουν προτάσεις, ώστε να «ξεκλειδωθεί» και να βγει από το τέλμα της η τοπική αγροτική παραγωγή.

-Να αναφέρουμε επιγραμματικά μια σειρά από έκτακτες επιχορηγήσεις διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της αλιείας, του τουρισμού που έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται. Ενδεικτικά μόλις το Φεβρουάριο ανακοινώθηκε η έκτακτη επιχορήγηση των κτηνοτρόφων του Βορείου Αιγαίου με 20 εκατομμύρια ευρώ.

-Χρηματοδοτήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια δίνονται συνεχώς  και σε κάθε ευκαιρία από τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε αυτές να μπορούν να υλοποιήσουν τα προγράμματα που έχουν εγκριθεί.

-Στο πεδίο του Τουρισμού γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από όλους (Δήμαρχος, Περιφέρεια, Επιμελητήρια) ώστε να υπάρξει βελτίωση και εκσυγχρονισμός. Είναι σημαντικό οι  ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν προτάσεις και επενδυτικά σχέδια, εναλλακτικών και ποιοτικών μορφών τουρισμού, για να τις προωθήσουμε στα αρμόδια Υπουργεία.

-Τη Δευτέρα 13/3, ο  Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης θα ανακοινώσει από τη Μυτιλήνη τη νέα ώθηση των έργων και των χρηματοδοτήσεων στα πλαίσια του "Ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος του Β. Αιγαίου". Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη του Υπουργού στη Σάμο, σύμφωνα με όσα προγραμματίζονται από κοινού με το βουλευτή Σάμου και θα ανακοινωθούν προσεχώς.

 - Σταθεροποιήσαμε έστω και οριακά τα συστήματα της υγείας και της παιδείας που κατέρρεαν, μέσα στη δύσοσμη πραγματικότητα σκανδάλων και διαφθοράς που τώρα πια αρχίζουν να αποκαλύπτονται και να αντιμετωπίζονται. Στηρίζουμε συλλογικά τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας,  δρομολογήθηκε η νέα μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Ικαρία, υπάρχει ιατρική κάλυψη στους Φούρνους, και σε σύγκριση με τα στοιχεία που υπάρχουν για το ιατρικό δυναμικό φέτος έχουμε την καλύτερη κάλυψη σε αγροτικούς γιατρούς σε σύγκριση και με το 2015 αλλά κυρίως με το 2014, ενώ καταφέραμε να παρατείνουμε το ευνοϊκό καθεστώς του ΦΠΑ για τα νησιά μας κ.ο.κ.

Επιτέλους, ας αναρωτηθούμε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες της Σάμου, ποιον συμφέρει η σκίαση της εικόνας του νησιού μας για άλλη μια φορά, τώρα που ετοιμαζόμαστε για μια καλή θερινή περίοδο, με την επέκταση ισχύος της βίζας και για φέτος (όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος της ΕΕ. κ.Δ. Αβραμόπουλος στους Δημάρχους των νησιών μας), ωφέλιμη για τους επαγγελματίες του νησιού και την τοπική οικονομία;

Εντέλει ποιον ωφελεί η αλλαγή της ατζέντας;

Προσπαθούμε με αγωνία και συνεχή εργασία, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό τοπίο, με τη δεύτερη αξιολόγηση να είναι πλέον προ των πυλών, αλλά πάντα με μαχητικότητα παρ’όλες τις δυσκολίε"ς.

"Στον αγώνα για την κοινωνική ειρήνη, την πρόοδο της πατρίδας μας, τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και της νομιμότητας πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

Θα τα καταφέρουμε" καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Σεβαστάκη.