AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

1 Μαρ 2017

Σύλληψη προσφύγων και διακινητή στη Σάμο - Απολογισμός Φεβρουαρίου

Φωτογραφία αρχείου

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 71 προσφύγων προχώρησε το τελευταίο διήμερο στη Σάμο το Λιμενικό. Σε ένα από τα περιστατικά συνελήφθη και ο διακινητής.

Πιο αναλυτικά, 50 από τους πρόσφυγες εντοπίστηκαν και περισυλλέχθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού, σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο που ήταν ακινητοποιημένη.

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού τούς διέσωσε και τους αποβίβασε στον λιμένα Βαθέος, ενώ συνέλαβε τον 30χρονο αλλοδαπό χειριστή της λέμβου που τους μετέφερε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αισθητά μειωμένος ήταν τον Φεβρουάριο ο αριθμός αφίξεων προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στη Σάμο έφθασαν συνολικά 172 άτομα (κυρίως από Συρία), στη Λέσβο 252 και στη Χίο 275.

Συνολικά, δηλαδή, πέρασαν 699 άτομα, όταν τον Ιανουάριο με πολύ χειρότερες καιρικές συνθήκες είχαν περάσει 1.012 άτομα (232 στη Σάμο, 456 στη Λέσβο και 324 στη Χίο).

Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των εγκλωβισμένων στα νησιά, αφού σήμερα στη Σάμο παραμένουν 1.695 άτομα, στη Λέσβο 4.152 και στη Χίο 3.362.

Αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο δίμηνο από τα νησιά αποχώρησαν είτε ως ευπαθείς ομάδες, είτε προκειμένου να εξετασθεί παραπέρα το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει 3.580 άτομα.

Advertisement