AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Μαρ 2017

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η Σάμος τίμησε τους ήρωες των Ιμίων!

Φωτογραφία του Μανώλη Νικολού

Τελετή μνήμης για τους ήρωες που έπεσαν στα Ίμια το 1996* πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο παλιό λιμάνι του Καρλοβάσου.

Στο μνημείο που έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των τριών ηρώων, του Σαμιώτη υποπλοιάρχου, Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας, κ. Ευσεβίου, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκαν στέφανα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νησιού, όπως και από εκπροσώπους πολιτιστικών και άλλων συλλόγων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και τον τοπικό Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών ενώ σε αυτήν παραβρέθηκε ο γιος του Χριστόδουλου Καραθανάση, Γιάννης.

Δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξε από την τελετή ο Μανώλης Marg:



Από αριστερά προς τα δεξιά ο Διοικητής της 79 Α.Δ.Τ.Ε, ταξίαρχος Δημοσθένης Βιτετζάκης, ο Γιάννης Καραθανάσης, γιος του ήρωα των Ιμίων, υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος






















Στη συνέχεια δείτε τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στις σελίδες του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκου Κατρακάζου, του δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου και του δημοτικού συμβούλου και υπεύθυνου Ο.Τ.Α Δυτικής Σάμου, Μανώλη Νικολού, στο facebook:

Φωτογραφίες από τη σελίδα του Νίκου Κατρακάζου:




Φωτογραφίες από τη σελίδα του Μιχάλη Αγγελόπουλου






Φωτογραφίες από τη σελίδα του Μανώλη Νικολού:





Υπενθυμίζεται ότι εκδήλωση τιμής προς τους ήρωες των Ιμίων θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 5/3 στο αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

- Χαιρετισμούς συνδιοργανωτών και φορέων.

- Απονομή τιμητικών πλακετών σε μέλη της οικογένειας του Χριστόδουλου Καραθανάση. 

- Ομιλία από τον γεωπολιτικό αναλυτή, Σάββα Καλεντερίδη, με θέμα «Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο».

* Το χρονικό της πτώσης του ελικοπτέρου με κυβερνήτη τον Χριστόδουλο Καραθανάση στη βραχονησίδα Ίμια στις 31/1/1996

Στις 01:40 στο Γ.Ε.ΕΘ.Α καταφθάνουν πληροφορίες ότι τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.

Στις 04:30 ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με μέλη του πληρώματος τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Στις 04:50 το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος. 

Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.