AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Μαρ 2017

Διάλεξη του διεθνούς φήμης χορογράφου Daniel Lommel στις 11/3 στη Σάμο


Ο διεθνούς φήμης χορογράφος Daniel Lommel θα δώσει διάλεξη με θέμα "Η τέχνη και η αρμονία" το Σάββατο 11 Μαρτίου στην πόλη της Σάμου.

Η διάλεξη διοργανώνεται από τη σχολή χορού "Samos School of Dance" και θα αρχίσει στις 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού μεγάρου Σάμου.

H είσοδος είναι ελεύθερη.

Σύντομο βιογραφικό του Daniel Lommel

Το περιοδικό Time και οι κριτικοί εντάσσουν τον Daniel Lommel στο Πάνθεον των δέκα κορυφαίων χορευτών της γενιάς του.

Γεννημένος στο Παρίσι την 26η Μαρτίου 1943, ο Daniel Lommel, αφού ακολούθησε σπουδές χορού στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας της Λιέγης με τον Joseph Lazzini, γίνεται μαθητής της Nora Kiss στο Παρίσι.

Το 1964, προσλαμβάνεται στο Μπαλέτο του Αμβούργου, υπό την διεύθυνση του Peter van Dijck. Εκεί ερμηνεύει τα πιο χαρακτηριστικά μπαλέτα του ρεπερτορίου και χορεύει με διακεκριμένους χορευτές, όπως οι Jacqueline Rayet, Claire Motte, Maria Tallchief, Sonia Arova και Marilyn Burr, πάνω σε χορογραφίες των George Balanchine, Roland Petit και Janine Charrat, οι οποίοι συνεργάζονταν εκείνη την εποχή ως προσκεκλημένοι χορογράφοι.

Το 1967 εντάσσεται στα Μπαλέτα του 20ου αιώνα του Maurice Béjart. Θα παραμείνει εκεί δεκατρία χρόνια ως σολίστ και στη συνέχεια ως καλλιτεχνικός συν-Διευθυντής. Στο διάστημα αυτό, χορεύει με τους πιο φημισμένους καλλιτέχνες, όπως οι Jorge Donn, Paolo Bortoluzzi και Suzanne Farrell.

Από το 1975 μέχρι το 1983, ερμηνεύει το «Lieder eines fahrenden Gesellen» με τον Rudolf Noureev, στις μεγαλύτερες σκηνές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Τον Αύγουστο του 1980, ο Daniel Lommel με τη συνδρομή Ελλήνων καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων, ιδρύει στην Αθήνα το «ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο». Με τη συνεργασία του Μίνωα Βολανάκη, η πρώτη παράσταση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στα Νταμάρια των Βράχων του Βύρωνα, που αργότερα μετονομάστηκαν σε Θέατρο Μελίνα Μερκούρη.

Από το 1982 μέχρι το 1989, με τη θερμή υποστήριξη της Μελίνας Μερκούρη, τότε Υπουργού Πολιτισμού, ο Daniel Lommel ενσωματώνει το ΑΕΝΑΟΝ (ή τη χοροθεατρική ομάδα του) στους κόλπους του ΚΘΒΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι σήμερα, το «ΑΕΝΑΟΝ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ» έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια δημιουργική πορεία, με περισσότερα από 60 έργα και τουλάχιστον 700 παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πάντοτε σε αναζήτηση νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών για τη συμμετοχή τους στις μελλοντικές δημιουργίες του, ο Daniel Lommel προτείνει ένα βλέμμα συνεχούς ανανέωσης για το κλασσικό μπαλέτο του σήμερα.