AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Μαΐ 2015

"Να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των απλήρωτων ναυτικών του 'Μυτιλήνη'"

Πηγή φωτογραφίας: peiratikoreportaz.blogspot.gr

Επιστολή προς το υπουργείο Ναυτιλίας, τη Διεύθυνση Ναυτιλιακής Εργασίας, το Λιμεναρχείο, τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (Ν.Ε.Λ) και την Εισαγγελία Σάμου σχετικά με τους απλήρωτους εργαζόμενους στο πλοίο "Μυτιλήνη" απέστειλε το Εργατικό Κέντρο Σάμου (Ε.Κ.Σ), ζητώντας την παρέμβασή τους για την επίλυση του προβλήματος. Οι εν λόγω ναυτικοί μόλις χθες, Κυριακή, κατέστη δυνατό να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο και να λάβουν πλήρες φαγητό. Στο μεταξύ, ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Φεβρουαρίου οι 47 εργαζόμενοι του "Μυτιλήνη" παραμένουν στο λιμάνι Καρλοβάσου λόγω βλάβης του πλοίου, ενώ από τις 19 Φεβρουαρίου έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, καθώς εδώ και μήνες δεν έχουν πληρωθεί.

"Επανειλημμένα η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου έχει κάνει παρεμβάσεις με υπομνήματα και δελτία Τύπου προς το υπουργείο, αλλά και την εταιρεία ΝΕΛ, απαιτώντας να δοθεί λύση.

Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει αφήσει το πλοίο δύο φορές χωρίς καύσιμα, με αποτέλεσμα να σβήσει τελείως. Αποκορύφωμα ήταν το Σάββατο 9 Μάη όπου οι εργαζόμενοι διανυκτέρευσαν στο πλοίο χωρίς ρεύμα, νερό, τροφή κλπ.

Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα συνολικά κρίνουμε ότι είναι αισθητά επιδεινωμένη: δεν έχουν ρεύμα, νερό, καθαρό αέρα, τη δυνατότητα να μαγειρέψουν, τρόφιμα έχουν καταστραφεί, αφού δεν λειτουργούσαν τα ψυγεία. Έχουν προβλήματα καθαριότητας και υγιεινής.

Διαπιστώσεις που έχει κάνει σε γενικές γραμμές και το Λιμεναρχείο σε έλεγχο που πραγματοποίησε το Σάββατο. Εξαιτίας όλων αυτών θεωρούμε ότι εγκυμονούν κίνδυνοι τόσο ατυχήματος στο πλοίο, αλλά και άμεσοι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των ναυτεργατών λόγω αυτών των ελλείψεων.

Ύστερα από παρεμβάσεις του ΕΚΣ, μαζί με τους ναυτεργάτες, προς το Υπουργείο και την εταιρεία, την Κυριακή 10 Μάη στο Λιμεναρχείο Καρλοβάσου, δόθηκε προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Δηλαδή εξασφαλίστηκε διανυκτέρευση των ναυτεργατών σε ξενοδοχείο για την Κυριακή το βράδυ, καθώς και υπόσχεση για ανεφοδιασμό τους με καύσιμα τη Δευτέρα το πρωί.

Απαιτούμε άμεσα την παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την πληρωμή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται όσα έχουν δουλέψει. Έχουν δώσει τον κόπο και τον ιδρώτα τους.

Να ανεφοδιαστεί με καύσιμα και τρόφιμα το πλοίο. Όχι προσωρινά, όπως γίνεται συστηματικά τον τελευταίο καιρό, αλλά για όσο καιρό δεν τους πληρώνονται τα δεδουλευμένα. Για όσο δεν έχει καύσιμα το πλοίο, να τους παρέχεται η δυνατότητα διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο, αλλά και διατροφής.

Θεωρούμε ότι το Υπουργείο, αλλά και η κυβέρνηση συνολικότερα, έχουν σοβαρές ευθύνες για όλα τα παραπάνω. Συνεχίζουν την ίδια πολιτική από εκεί που την παρέλαβαν από την προηγούμενη συγκυβέρνηση. Δεν κάνουν καμιά παρέμβαση. Με την πολιτική τους λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων των εφοπλιστών, οι οποίοι έχουν όμηρους τους ναυτεργάτες του πλοίου 'Μυτιλήνη' και όχι μόνο. Είναι υποχρέωσή τους να προστατέψουν τους εργαζόμενους. Να πληρωθούν και να λυθούν τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη διαμονή τους στο πλοίο.

Να καταργηθούν οι νόμοι που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τα κέρδη των εφοπλιστών και υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Οι νόμοι που έχουν ανάγκη οι ναυτεργάτες, αλλά και οι νησιώτες είναι προς την κατεύθυνση υπεράσπισης των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα
", αναφέρει στην επιστολή της η Διοίκηση του τοπικού Εργατικού Κέντρου.

Τι λέει το υπουργείο Ναυτιλίας


Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, σημειώνει ότι "παρακολουθεί και παρεμβαίνει διαρκώς για την επίλυση του προβλήματος των 47 απλήρωτων ναυτικών του πλοίου Μυτιλήνη, το οποίο βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι Καρλοβασίου Σάμου για πολλούς μήνες λόγω μηχανικής βλάβης. Το υπουργείο Ναυτιλίας εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τις δυνατότητες για την επίλυση του προβλήματος, καλώντας για μια ακόμα φορά την εταιρία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους και τους νησιώτες".