AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

3 Μαΐ 2015

Μια "ντουζίνα" βάρκες από απέναντι...

Φωτογραφία αρχείου του Γιάννη Καρακωνσταντή

Επτά περιστατικά άφιξης παράνομων μεταναστών-προσφύγων κλήθηκαν να διαχειριστούν κατά το τελευταίο τριήμερο οι λιμενικοί στη Σάμο, άλλα πέντε στο Αγαθονήσι.

Συγκεκριμένα, μόνο στη Σάμο εντόπισαν και συνέλαβαν συνολικά 192 άτομα, από τα 1.141 που Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (ώς το μεσημέρι) αποβιβάστηκαν σε ελληνικά νησιά (304 στη Λέσβο, 182 στη Χίο, 108 στις Οινούσσες, 141 στην Κω και 64 στο Φαρμακονήσι).

Πιο αναλυτικά, 37 άτομα εντοπίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην ευρύτερη περιοχή του Παλαιοκάστρου και μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Σάμου, ενώ άλλα 36 έγιναν αντιληπτά το πρωί της Κυριακής από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου "Πράσσο", την ώρα που η πνευστή λέμβος στην οποία επέβαιναν παρουσίαζε έντονη εισροή υδάτων. Τελικά περισυνελέχθησαν και μεταφέρθηκαν στον λιμένα Βαθέος.

Επίσης την Κυριακή, 6 παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Ακρωτήριο "Γάτος", πάνω σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, η οποία με τη σειρά της παρουσίαζε έντονη εισροή υδάτων.

Το Σάββατο, περιπολικό σκάφος εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού άλλη πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο που εμφάνιζε έντονη εισροή υδάτων. Από αυτήν οι λιμενικοί διέσωσαν 23 άτομα, που τα μετέφεραν στο λιμάνι στο Βαθύ.

Στην ίδια θαλάσσια περιοχή άλλοι 33 αλλοδαποί που δεν διέθεταν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα επέβαιναν σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο. Και αυτοί οδηγήθηκαν στον λιμένα Βαθέος.

Το πρωί της Πρωτομαγιάς (Παρασκευή), 50 παράτυποι μετανάστες-πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ποσειδωνίου, ενώ άλλοι 7 έγιναν αντιληπτοί από περιπολικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σάμου ενώ επέβαιναν σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο που παρουσίαζε έντονη εισροή υδάτων.

Και στο γειτονικό Αγαθονήσι, τέλος, άλλοι 148 παράνομοι μετανάστες-πρόσφυγες βγήκαν στη στεριά, σε πέντε διαδοχικές αφίξεις τους κατά το τελευταίο τριήμερο. Και αυτοί συνελήφθησαν, από λιμενικούς του Πυθαγορείου.